Tjek din vandmåler

Det er slet ikke svært at tjekke sin egen vandmåler og regelmæssig aflæsning er med til at afsløre utætheder og uhensigtsmæssigt forbrug, som kan koste dig mange penge. Du kan evt. notere ned løbende og dermed følge dit forbrug.

Når du skal kontrollere din måler skal du først lukke for vandet til alle installationer, både ude og inde. Ikke alle målere er ens. På din måler kan du have tandhjul, pil i højre side eller visere. 

Når du har lukket for alt vand skal disse stå helt stille. Hvis de bevæger sig løber der stadig vand gennem måleren og så er der to muligheder - enten fik du ikke lukket for vandet til alle installationer - eller også er noget utæt. 

En VVS-installatør vil kunne hjælpe dig med at finde utætheder. Utætheder i skjulte rør i gulv eller vægge, kan medføre store skader på din bolig. 


En person bruger i gennemsnit 108 liter vand om dagen. Det er ca. 40.000 liter om året.
Hvis forbruget er blevet for højt, så kan følgende råd måske give dig lidt inspiration.

Bad
Tag et brusebad i stedet for et karbad, og du sparer typisk over 100 liter vand. 

Skift til sparebruser og vandforbruget til bad bliver næsten halveret.

Toilet
Installer et vandbesparende toilet med dobbelt skyl. Du sparer ca. 10 liter vand pr. skyl.

Få cisternen repareret hvis den er utæt. Hvis toilettet løber så meget at der konstant er uro på overfladen, bruger du op til 1.100 liter vand i døgnet.

Vandhane
Reparer en løbende vandhane, og du sparer op til 270 liter i døgnet. 

Opvask
Vask op i balje i stedet for at lade vandet løbe. En vandhane der løber bruger ca. 16 liter i minuttet. En A-mærket opvaskemaskine bruger kun den mængde vand, som du bruger på et minut til opvask under rindende vand.

Vasketøj
Ved at udskifte den gamle vaskemaskine til en ny A-mærket kan du halvere dit vandforbrug til tøjvask.